Kapat
  • PAYLAŞ

Deve Kuşu

Anasayfa Kuşlar Deve Kuşu

Deve kuşu özellikleri, türleri, beslenme şekli, nasıl beslenir hakkında bilgi ve deve kuşlarının resimleri ile videosu yer alıyor.

Genel Özellikleri

Deve kuşu, kuş türleri arasında uçmayan bir tür olma özelliği taşımaktadır. Struthio türünün tek örneği olan deve kuşu, kuşlar arasında ne hızlı koşabilen bir kuş türüdür. En büyük yumurta da kuşlar arasında sadece deve kuşundadır. 2 – 2,5 metre boyunda olan deve kuşu, 130 – 150 kg ağırlığındadır.  Tepeli deve kuşu tehlikeli türler arasında yer almakta olup, attığı tekmeler ve yerden 1,80 metre zıplayabilmesi sebebi ile tehlikelidir. Bu kuş türü zebra gibisinden memelilerle dolaşmaktadır. Kendilerini korumak için böyle yapan deve kuşları, 15 – 60 arası yumurta çıkarırlar. Kuluçka zamanında çıkarttığı bu yumurtalar 13 cm genişliğinde olup 40 – 44 gün gün kuluçkada yatmaları gerekmektedir. İki tane tırnağı olan ek kuş türüdür. Ortalama olarak 60 ile 70 yıl arasında yaşayabilmektedirler.

Yaşam Şekli

Başları gövdesine göre küçük olan deve kuşları, yaşamları boyunca bacakları ile 200 ile 250 kg arasında ağırlık taşıyabilirler. Kanatları oldukça küçük olan deve kuşu bunu sadece çiftleşme döneminde kur yapmak için ve yumurtalarını korumak için kullanmaktadır. Dişi deve kuşları erkeğe göre daha küçüktürler. 2,5 – 3 yıl içerisinde üreyebilecek konuma gelirler. 3 yılda ergenliğe ulaşan erkek deve kuşu, üreme döneminde hırçın tavırlar sergiler. Kendilerine birden fazla dişi eş edinir, yanına kimseyi yaklaştırmazlar. Rahat etmek için en ücra köşeleri seçerler. Yaşantılarında yumurtlama dönemleri bulunan deve kuşlarının, bu dönemi Nisan ile Eylül ayları arasıdır. Ayrıca 1 yaşına basmış olan bir deve kuşu 100 kg ağırlığına ulaşmaktadır. Eti oldukça lezzetli olup, yağsız ve yumuşaktır.

Deve Kuşu Anlatımlı Videosu

Türleri

Toplamda bilinmekte olan altı türü bulunan deve kuşunun, yok olmuş türü de bulunmaktadır. Arap devekuşu olarak isimlendirilen ve Suriye ile Arap çöllerinde yaşamış olan türü soyu tükenmiş olup yok olmuştur. Masai deve kuşu en fazla bilinen bir deve kuşu türüdür. Bu türü Tanzanya ve Kenya’da yaşamaktadır. Bir diğer tür Emu deve kuşunun ise özelliği dişisinin erkekten daha büyük olmasıdır. Bir de tepeli deve kuşu türü bulunmaktadır.

Beslenme Şekli

Meyve, bitki tohumları, sulu bitkiler ve çalı yaprakları yiyerek beslenen deve kuşları, ayrıca bazı omurgalıları da yiyebilmektedirler. Yani hem et hem ot yiyen deve kuşları, bu beslenme şekli ile yaşamlarını sürdürmektedirler. Ayrıca günde 1,5 kg taş yutarak katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırırlar. Su ihtiyaçlarını sulu bitkiler ve meyvelerden karşılayan deve kuşları az miktarda su içmektedirler.

Resimleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir